Veelgestelde vragen over
zakelijk leasen
Veelgestelde vragen over zakelijk leasen
Algemeen
-
Het is zeker mogelijk om als (startende) ZZP’er bijv. een auto te leasen. Het is begrijpelijk dat de aanschaf van een auto voor het bedrijf een dure aankoop is. Er moet immers een groot bedrag in één keer op tafel gelegd te worden. Bij het leasen van een auto ‘huur’ je deze als het ware en betaal je maandelijks een vast bedrag.
-
Wanneer je een vrijblijvende aanvraag bij ons indient heeft de financier voor het beoordelen van de aanvraag je persoonsgegegevens, KvK-nummer, details van de auto en gewenste samenstelling van de financiering nodig. Het is dus niet per definitie nodig om bijvoorbeeld je jaarcijfers aan te leveren. Wanneer de financier hier wél om vraagt zullen we je hierover informeren.
-
Het is mogelijk om het leasecontract vroegtijdig te beëindigen tegen een meerprijs. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het resterende looptijd, de kilometrages en meer. Omdat dit voor iedereen anders is, zijn de kosten voor het stopzetten van een leasecontract ook voor iedereen anders. Voor een voorstel op maat kan je contact met ons opnemen.
-
Wanneer je bij ons een leaseopdracht plaatst, voeren we eerst een kredietcontrole uit. Dat is om zeker te zijn dat je het afgesproken bedrag maandelijks probleemloos kan betalen. Hiervoor werkt LeaseXpert met een onafhankelijke kredietmaatschappij samen. Bij het bekijken van je financiële gegevens wordt rekening gehouden met de resultaten van je activiteit van afgelopen jaren. Bij startende ondernemingen kunnen later nog documenten worden opgevraagd.
-
Ja, dat kan. Houd rekening dat dan ook je contract (en de prijs/maand) wijzigt.
-
Bij maandelijkse betaling van je leasecontract gaat het bedrag via automatische incasso van je rekening. Dit is de enige betaalmogelijkheid.
Financial Lease
-
Financial Lease wordt gekenmerkt door het feit dat je gedurende de leaseperiode wel eigenaar bent van (bijvoorbeeld) de leaseauto. Dit betekent dat juridische en economische zaken met betrekking tot de leaseauto door de ondernemer zelf geregeld worden. Verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties vallen dus niet in het leasecontract bij Financial Lease. De leaseauto staat bij Financial Lease wel op de balans waardoor je recht hebt op investeringsaftrek, dit is bij Operational Lease niet het geval.
-
Financial Lease is een zakelijke vorm van financieren. Je moet dan ook ondernemer zijn en aantoonbaar zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast wordt Financial Lease verstrekt aan Nederlandse bedrijven en eigenaren die de Nederlandse nationaliteit hebben of een Europees paspoort; of een verblijfsvergunning die langer geldig is dan de Financial Lease periode.
-
Wanneer je de financial lease wenst af te sluiten heeft de financier aanvullende gegevens nodig om de leaseovereenkomst op te kunnen maken. Dit zijn:
- Kopie zakelijke bankpas (met rekeningnummer waarvan afschrijving mag plaatsvinden)
- Kopie ID-bewijs
- Kopie definitieve factuur van de aankoop
Operational Lease
-
Het kenmerk van Operational Lease is dat je gedurende de leaseperiode geen eigenaar, maar gebruiker bent van de leaseauto. Dit betekent dat je de auto niet op de balans hebt staan, waardoor je andere investeringen kunt doen. Daarnaast draagt de gebruiker van de auto geen restwaarderisico, dit ligt bij de leasemaatschappij.
Een ander belangrijk kenmerk van Operational Lease is dat het maandbedrag inclusief alle kosten is. Bij Lease-Xpert onderscheiden we twee leasevormen van Operational Lease: Full Operational Lease en Netto Operational Lease.
-
Wil je zaken als onderhoud, reparatie, vervangend vervoer en verzekering het liefst zelf regelen? Dan is Netto Operational Lease de ideale leasevorm. Het belangrijkste verschil met Full Operational Lease is het feit dat je bij deze vorm van voordelig leasen het operationele gedeelte deels zelf kan verzorgen.
-
In het Operational AutoLease contract zijn deze kosten opgenomen:
- kosten voor afschrijving
- rente
- houderschapsbelasting
- WA + casco verzekering
- ongevallenverzekering inzittenden
- motorrijtuigen en rechtsbijstandverzekering
- onderhoud en banden
- recht op vervangend vervoer na 24 uur
- administratiekosten
- hulp bij pech in Nederland
Sale and Leaseback
-
In Europa is nog altijd een groot deel van het vastgoed in het bezit van de eigenaar. In de Verenigde Staten is dit meer dan de helft minder. Sale-and-leaseback wordt steeds populairder als het om vastgoed gaat, en dat is niet gek. Bij deze constructie verkoop je (bijvoorbeeld) je bedrijfspand, waarna je het pand van de nieuwe eigenaar huurt.
Je verandert hierbij dus van eigenaar in huurder, waarbij de nieuwe eigenaar de verhuurder wordt. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan deze vorm waarbij huurder en verhuurder elkaar ontmoeten.
-
- Je verkoopt je auto aan de leasemaatschappij
- Je bepaalt zelf de verkoopprijs
- Dit bedrag komt vrij voor extra werkkapitaal
- Je leaset de auto voor een vast maandbedrag
- Je versterkt je liquiditeitspositie
-
De constructie waarbij je een bedrijfspand verkoopt en deze weer huurt van de nieuwe eigenaar is een constructie die door steeds meer ondernemers wordt toegepast. Het is namelijk een snelle en vrij eenvoudige manier om je financiële positie te verbeteren.
Je krijgt hiermee direct de beschikking over een aanzienlijk bedrag, het bedrag wat je na aftrek van de kosten uit de verkoop overhoudt. Dit bedrag is daarmee vrijgespeeld om te gebruiken voor andere investeringen. Daarnaast heb je de zorg en de onkosten voor het onderhoud van het pand niet meer. Omdat je nu huurder bent geworden, kan je uiteraard gewoon gebruik blijven maken van het pand.
Wellicht ben je van plan om het ontvangen kapitaal uit het pand te gaan beleggen. Waar vastgoed in waarde kan fluctueren, loop je hiermee een aanzienlijk risico. Verkoop je je pand en ga je deze inkomsten in beleggingen investeren, dan spreidt je daarmee jouw risico over meerdere beleggingen.
-
Bij deze constructie kan het gaan om financial en operationele lease. Is er sprake van financial lease, dan komt dit als post terug op de balans. Bij operationele lease komt het bedrag aan huur ten laste van het resultaat.
Er is meestal sprake van operationele lease, vooral wanneer er geen sprake is van een optie tot het terugkopen van het pand op het moment dat het huurcontract is afgelopen, de verhuurder het economische risico van het pand draagt en het totaalbedrag aan huur gedurende de looptijd van het contract niet gelijk is aan de verkoopprijs van het pand.
Het is belangrijk om met experts, zoals een makelaar of projectontwikkelaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Informeer ook zeker bij de belastingdienst welk effect deze constructie heeft op je belastingaangifte. Denk hierbij vooral aan het al dan niet betalen van winstbelasting en deïnvesteringsbijtelling.
-
Voor een correcte waardebepaling van het vastgoed, wat essentieel is bij een Sale & Leaseback overeenkomst, wordt er meestal beroep gedaan op een onafhankelijke schatter. Zo wordt er in de overeenkomst rekening gehouden met volgende zaken:
- Locatie van het vastgoed: Een cruciale factor is de locatie of ligging van het vastgoed. Een gunstigere ligging zal ervoor zorgen dat het vastgoed aantrekkelijker is voor investeerders.
- Staat van het vastgoed: De huidige staat van het onroerend goed zal een belangrijke rol spelen in de Sale en Leaseback overeenkomst. Er wordt dan voornamelijk gekeken naar de ouderdom, de noodzaak tot grote herstelling, toekomstige kosten, etc.
- Huurbedrag: De jaarlijkse huurprijs zal in verhouding zijn met de verkoopprijs van het vastgoed. Indien de verkoper-huurder een hogere huurprijs voorstelt, zal de investeerder geneigd zijn een hogere koopprijs aan te bieden.
- Duur van de overeenkomst: Hoe langer de duurtijd van de huurovereenkomst, hoe stabieler de cashflow voor langere periode voor de investeerder. Dit resulteert vaak in een hogere waardering van het vastgoed.
- Hoedanigheid van de verkoper: Hoe beter de kredietwaardigheid en financiële rating van de verkoper, en dus ook de toekomstige huurder, hoe sterker de inkomensgarantie voor de investeerder. Dit zal ervoor zorgen dat de Sale and Leaseback transactie aantrekkelijker wordt voor de investeringsmaatschappij.
-
Het Sale and Leaseback principe is ideaal voor bedrijven die reeds stabiele prestaties hebben, over een mooi klantenbestand beschikken en groeipotentieel zien. Extra kapitaal kan voor hen groei en evolutie genereren, wat na verloop van tijd meer productie en winst kan betekenen. Voor veel bedrijven in de retail-, logistieke of industriële sector is het dan ook de gepaste oplossing om krediet te verkrijgen. Het vrijgekomen kapitaal kan vervolgens aangewend worden om strategische uitbreidingen of investeringen uit te voeren.